Een idee

Gepubliceerd op 23 mei 2018 om 21:07

Hallo lieve lezers,

 

Even wat radiostilte, sorry daarvoor! Maar het is zo druk, want we kunnen eindelijk beginnen!!!! We hebben namelijk ons idee gekozen! Even een tromgeroffel aub, het idee wat we gekozen hebben is: 

 

CO- Detectie.

 

Ja ik ben hier echt super blij mee, het is zeer interessant, vernieuwend en vooral zeer welkom in de wereld omdat er nog zoveel mensen dagelijks gevaar lopen door het gas. 

 

Om ons project goed van start te laten gaan zijn we met allemaal dingen aan de slag gegaan, zo hebben we al een posterpresentatie gehouden op dinsdag 22 mei, volgende week donderdag is er ook nog eentje. Maar ook zijn we bezig met sponsors, onze wiki pagina (zie hier, we zijn er nog mee bezig) en natuurlijk met kennis opdoen. 

 

En daar ga ik het vandaag meer over hebben. Want omdat we natuurlijk een team zijn van 3 verschillende opleidingen, weten we niet altijd wat de ander zegt. Om dat een beetje op te lossen hebben wij mini colleges gemaakt en aan elkaar gegeven. Vandaag was het de beurt aan chemie, en ik ga hier een paar stukjes van herhalen. 

 

Zo heb ik geleerd dat chemie niet zomaar het maken en detecteren is van stoffen, maar dat hier zoveel processen aan vooraf gaan. Denk bijvoorbeeld aan het maken van frietjes. Dit heeft allemaal stappen. Voorbereiding bijvoorbeeld: eerst de aardappels schillen en snijden in de juiste vorm en de olie verhitten naar de juiste temperatuur.

 

Vervolgens maak je wat je wil, maar dit zit vaak vermengd met ander stoffen. Bij frietjes zit het bijvoorbeeld in de frituurvet. Dit wil je niet dus haal je de frietjes hier uit. Dat doen we ook in de chemie, je haalt je stoffen eruit door verschillende scheidingstechnieken. Zoals filtreren of uit water scheiden.

Maar ook in frietjes heb je soms verbrande stukjes of stukjes die je net niet wil. Daarom moet je ze schoonmaken. Dit gebeurt in de chemie vaak met destillatie, waarin de stof verhit wordt. Omdat elke stof zijn eigen kookpunt heeft, verdampt het bij een bepaalde temperatuur. Als je de stof naar de gewenste temperatuur brengt, zal alleen deze stof verdampen. Door de damp op te vangen en af te koelen, houd je alleen de gewenste stof over. 

 

Na al deze stappen, kan je de stof pas gebruiken in experimenten. Maar om ze in experimenten te kunnen gebruiken moet je ze eerst even testen op de kwaliteit. Net zoals bij frietjes, alleen eet je deze om te testen of ze goed zijn en in de chemie doe je het in een apparaat. 

 

Dit stappenplan lijkt vrij kort, maar het duurt vaak meer dan een hele werkdag om dit uit te voeren. Gelukkig hebben we 2 super studenten van chemie, die het er graag voor over hebben om deze stoffen voor ons te maken en te testen. 

 

Het was een zeer interessante dag met een goede uitleg. Op naar een mooi project! 

 

X Loraine

Reactie plaatsen

Reacties

Bjorgen Dehaes
6 jaar geleden

Wow weer super geschreven meis
En een supergaaf idee om het adhv frietjes uit te leggen dat is simpel maar toch geniaal gedaan top weer

X
Bjorgen