Ons Idee!!!

Gepubliceerd op 31 mei 2018 om 21:01

Hallo lieve lezers,

 

In mijn vorige blog heb ik verteld dat wij een idee gekozen hebben. Vandaag ga ik uitleggen hoe dat idee in elkaar zit. 

Ons idee, CO-detectie, is een idee wat ontstaan is toen wij keken naar welke problemen er zijn die met chemie te maken hebben. CO  staat namelijk voor koolstof monoxide, dit is een gas wat kleur en geurloos in de lucht voorkomt. CO ontstaat wanneer stoffen in een fabriek niet goed verbrand worden omdat er zuurstof tekort is. 

 

Maar wat maakt het nou zo belangrijk om CO te detecteren? CO  is gevaarlijk voor de mens, het bind aan een stofje, hemoglobine, dat in je rode bloedcellen zit. Normaal gesproken bindt dit stofje zuurstof, zodat er overal in je lichaam zuurstof komt. Maar CO heeft een grotere affiniteit met hemoglobine, waardoor het zuurstof vervangen wordt. Dit zorgt ervoor dat er niet overal in je lichaam genoeg zuurstof komt, wat heel slecht voor je is. 

 

Belangrijk dus dat wij een goede detector maken. Er zijn al wel detectoren, maar deze zijn helaas nog niet goed genoeg. In de staalindustrie wordt er vaak onnodig ontruimd. Dit komt omdat de detectoren ook afgaan bij waterstof. Dit waterstof is niet zo schadelijk als CO en het is daarom storend als er ontruimd moet worden zonder dat er CO aanwezig is. Wij gaan daarom een detector maken met synthetische biologie die specifiek voor CO is. 

 

Wij willen dit doen door CooA, een transcriptiefactor, in te bouwen in een plasmide. Dit gen bindt het CO en kan daarna omgezet worden in een signaal. Wij willen graag een gen gebruiken dat een elektrisch impuls geeft. Deze elektriciteit kunnen wij dan vervolgens meten met onze hardware/apparaatje. Al deze genen komen dan achter elkaar in de bacterie. Naast de functies die we van de actieve bacterie zetten, bouwen wij ook een Kiloswitch in. Dit houdt in dat de bacterie zichzelf dood als er iets gebeurd wat niet hoort, bijvoorbeeld dat er licht op schijnt. In onze gadget willen wij de bacterie donker opsluiten en daar omheen een membraan aanbrengen waardoor de cellen niet naar buiten kunnen.  Door het membraan kunnen wel voedingsstoffen naar binnen, waardoor de cellen kunnen overleven. 

 

Als dit alles lukt hebben wij een veilig en specifieke detector voor CO. En daardoor zijn heel veel mensen veilig als ze het ophangen en goed gebruiken. Wij zijn in ieder geval heel enthousiast over ons idee, en ik hoop jullie ook. 

 

Laat in de reacties achter wat jullie er van vinden of als je vragen hebt. 

 

X Loraine 

Reactie plaatsen

Reacties

Jessie
6 jaar geleden

Klinkt als een goed idee, Loraine. Heel veel succes!

Daisy
6 jaar geleden

Een super idee is dit! Zeker iets wat nodig is hier op aarde. Ik hoop voor jullie dat dit gaat werken! Ik geloof vooral in jullie allemaal die hier aan werken! Zet hem op Lor!

Bjorgen Dehaes
6 jaar geleden

Wat een ingenieus idee klinkt enorm interresant aangezien het iets is dat enorm handig is aangezien CO inderdaad een smerig gasje is
Ben heel geïnteresseert in het verdere verloop van jullie projectje en duim voor jullie dat het een succes gaat worden

X
Bjorgen

Maak jouw eigen website met JouwWeb