En opnieuw

Gepubliceerd op 11 april 2018 om 21:25

Hallo liever lezers,

 

Jaja, we mogen weer opnieuw aan de slag. Want ik heb een domper. Mijn cellen zijn WEER niet goed genoeg :( Dus na overleg met mijn begeleider is het plan iets gewijzigd en ga ik nu cellen maken die via temperatuur geactiveerd worden in plaats van elektriciteit. Dus we gaan het weer opnieuw doen, maar wel net even anders. 

 

Maar hoe test ik nu of mijn cellen goed zijn? Dat doe ik door middel van een transformatie. Na het maken van de cellen zijn deze in kleine hoeveelheden verdeeld en opgeslagen. Als ik de cellen wil testen of gebruiken haal ik telkens 1x een buisje met cellen uit de opslag bij -80 graden Celsius. Deze cellen laat ik dan ontdooien op ijs, door het ijs blijven de cellen koud maar zijn ze niet bevroren. Als de cellen ontdooid zijn kan ik beginnen met de transformatie. 

 

Voor de transformatie doe ik 1 ng/ul DNA bij de cellen. Dat is heel weinig DNA als je bedenkt dat een mens rond de 20 miljoen KM aan DNA heeft. Het DNA wordt gemengd met het DNA door licht te roeren, er mogen geen luchtbellen ontstaan omdat luchtbellen de cellen opwarmen. De cellen met DNA worden dan vervolgens overgebracht in een cuvet.  Deze cuvet heeft metalen plaatjes aan de zijkant welke contact maken met een spanningsbron. 

Als de cuvet gevuld is en goed staat dan druk ik heel simpel op een knop waardoor er elektriciteit door de cellen heen gestuurd word. Door de electriciteit gaan de cellen open staan en kan het DNA naar binnen. De tijd dat er elektriciteit door de cellen gaat is maar heel kort, rond de 5 ms. Dat is 40x sneller dan met je  ogen knipperen! 

 

Hierna moet ik snel een vloeistof toevoegen waarin de cellen kunnen groeien. Hoe langer ik daar over doe, hoe meer cellen er doodgaan. Dan moeten de cellen een uur lang bij 37 graden Celsius groeien. In de tussentijd doe ik dan alles voorbereiden voor de volgende stap, en even wat drinken en eten. Wat ik doe is petrischalen vullen met voedingsbodems. hierin zit een soort "eten" voor de vellen zodat ze genoeg energie hebben om te groeien.  het voordeel van deze bodems is dat je alle levende cellen kan tellen. Als de bodems en cellen klaar zijn dan doe ik wat cellen op de bodems uitspreiden en mogen ze 24 uur bij 37 graden verder groeien. 

 

En als het goed is zie je dan de volgende ochtend dit: 

 

 

Alle witte stipjes zijn bacteriekolonies. Ik tel dan elke kolonie en zo kan ik uiteindelijk rekenen of mijn cellen goed genoeg zijn of niet. 

 

Maar ik kan ook een leuk kleurtje geven aan mijn cellen, zoals in de volgende foto. De kleur komt doordat we er speciaal DNA (mCherry) in gedaan hebben. 

 

 

 

 

Leuk he! 

 

 

Dat was het weer voor vandaag. Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen hoe ik een transformatie uitvoer. Heb je vragen, stel ze gerust. 

 

Groetjes,

 

X Loraine

Reactie plaatsen

Reacties

bjorgen dehaes
6 jaar geleden

Hey Loraine,

Wat een mooi verslag weer topper in je verslagjes kan je zien dat dit je wel intereseert en is het enorm leuk om het te lezen Ga zo door lieve meis je bent een echte topper

X Bjorgen

Maak jouw eigen website met JouwWeb