Weekoverzicht

Gepubliceerd op 15 maart 2018 om 20:04

Hey lieve lezers, fijn dat jullie weer komen kijken. Ondertussen zitten we alweer in week 5 van mijn stage. En ik sta al een aantal dagen op het lab, dus het is tijd voor een korte samenvatting.

Even terugpakken, ik heb vorige week een gel gemaakt waarop DNA zichtbaar was. Dit DNA is een deel van mijn stageopdracht om meerdere stukken DNA aan elkaar te plakken met behulp van de Gibson Assembly. En deze week heb ik daarvoor weer wat stappen ondernomen. 

Maandag en Dinsdag ben ik bezig geweest om plasmide DNA te isoleren. Dit doen we om ervoor te zorgen dat het DNA schoon is en er geen rare producten ontstaan als we met het DNA gaan werken. Een plasmide is een klein stuk extra DNA wat in een bacterie zit en doorgegeven kan worden. De bacterien met dit stukje DNA kweken we op zodat er veel van is en dan doen we door een aantal wasstappen ervoor zorgen dat de bacterie van het DNA afgewassen wordt. 

 

Verder heb ik vandaag gewerkt aan competente cellen maken. Iets wat ik al veel gedaan een paar weken geleden. Dit ging toen een paar keer fout, dus heel veel zin had ik er niet echt in. Maar het moet een keer lukken dus toch maar vol positiviteit erin! 

Wat ik doe met competente cellen maken is bacterien zo maken dat hun celwand, wat hun beschermt, een klein beetje aanpassen zodat het wat zachter is. De celwand kan gezien worden als de huid van de mens. Als onze huid kapot is kunnen allemaal stoffen in de wond komen. Bij de celwand is dit eigenlijk hetzelfde, ik maak deze een klein beetje zachter. Hierna kan ik ze bewaren en zelf bepalen wanneer het DNA naar binnen kan. Dit DNA gaat naar binnen als er een signaal gestuurd wordt, dit kan zijn met hitte maar ook met een electrische schock.  Als het DNA in de bacterie zit dan herstelt de celwand en blijft het DNA in de cel.

 

Het maken van de competente cellen is een belangriijke stap, omdat ik straks mijn DNA moet testen of het wel werkt. Door dit nu al gedaan te hebben, hopelijk met succes, kan ik mij volledig concentreren op het aan elkaar plakken van het DNA. 

 

Zo, nu weten jullie weer een beetje wat ik allemaal gedaan heb. 

Groetjes,

 

Loraine

Reactie plaatsen

Reacties

Bjorgen Dehaes
6 jaar geleden

Hey Loraine,

Wat klinkt het zo gaaf en interessant je hebt zowaar een vaste lezer gemaakt aangezien het zo prachtig schrijft dat het me enorm boeit. Je bent als ware een toppertje

Veel liefs
Bjorgen (charly)

Sjaanvan den Heuvel
6 jaar geleden

Hoi Loraine fijn dat je ons zo deelgenoot maak van waar je mee bezich ben opa en oma lezen het met veel plezier ga zo door groetjes opa en oma

Jeannette
6 jaar geleden

Wat leestje blog makkelijk weg en wat knap dat je deze moeilijk begrijpbare matarië zo goed weet te vertalen in jip en janneke taal. Ik lees trouw mee 😉
Groetjes Jeannette